Woesten – Kris Van Steenberge

woesten.pngWoesten is een boek dat je bestwel een misdaadroman kan noemen. Het speelt zich af aan het begin van de eerste wereldoorlog, in het dorpje Woesten in de Westhoek.

Het boek is eigenlijk opgedeeld in 5 stukken, en wordt verteld vanuit de verschillende posities van de personages.

Het verhaal zelf gaat voornamelijk over Elisabeth. Zijzelf droomt ervan om Woesten te verlaten en op zoek te gaan naar een andere toekomst dan de gemiddelde inwoner van haar dorpje. Elisabeth zelf is een slimme vrouw, die verliefd was op een man van armoedige afkomst. Dit werd door haar ouders niet goed gekeurd. Omdat de liefde belemmerd werd trouwde ze met een rijke dokter, Guillaume. Dit zag ze als haar kans om uit Woesten weg te komen. Echter blijkt Guillaume een man met vele psychische problemen, die zich liever nestelt in haar huis in haar kleine dorpje. Elisabeth krijgt ondanks de moeilijke relatie twee kinderen van de man; Valentijn en Nameloos. De tweede werd zo genoemd omdat zijn vader weigert om zijn zoon met een beperking, waarvan hij verwachtte dat deze kort na de geboorte zou overlijden, een naam te geven. De gezinssituatie loopt doorheen het verhaal helemaal uit de hand, wat uiteindelijk zal lijden tot moord en verraad.

Het verhaal is naar mijn mening heel goed geschreven, omdat het de verschillende (zowel positieve als negatieve) dynamieken in een dysfunctioneel gezin heel erg gedetailleerd en vanuit verschillende optieken weergeeft. Het is wel een zwaarwichtig boek om te lezen, en wordt door sommig lezers ook wel als ‘opstelachtig’ gezien omwille van de 5 delen. Ik raad hem alvast wel aan!

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s