Neil Gaiman – Norse mythology

IMG_3379

HOERA IK KREEG EEN BOEK IN MIJN HANDEN GESTOPT VAN FREYA!

#lovemyjob tot het volgende level gebracht wanneer mensen boeken beginnen uitdelen denk ik dan! Ennnnn ’t is al eens toepasselijk boek want Freya de Godin bezorgde mij een boek vol Noorse mythes!

De schrijver, Neil Gaiman, is bekend van de stripserie ‘The Sandman’, maar deze keer inspireerde hij zich niet bij de Griekse, maar wel bij de Noorse mythologie. Zo beschrijft hij in zijn boek onder andere het verhaal van Thor met zijn hamer, zijn sloeberige broer Loki en de (voor die tijd wel heel erg geëmancipeerde) godin Freya. Hier en daar huppelen nog wat dwergjes en andere rare wezens rond.

Niet dat ik over ’t algemeen veel oude Noorse mythes lees, maar wanneer ik op internet wat op zoek ging naar de originele Noorse verhalen viel ook meteen op dat het toch nodig was dat iemand deze eens opnieuw kwam vertellen. De verhalen zijn niet bepaald hedendaags te noemen en zijn nogal serieus opgesteld, humor komt er niet echt aan te pas. Ik heb het gevoel dat de schrijver erin geslaagd is om door enkele langdradige stukken uit de verhalen te laten, een vlot en humoristische manier vond om de vele verhalen over te brengen aan een modern publiek. Gaiman zegt zelf dat hij de verhalen zo accuraat mogelijk wou hervertellen, maar ook zo interessant mogelijk. Hij is er dan ook in geslaagd om mij mee te slepen in een goddelijk verhaal. Af en toe herkende ik mezelf in de personages en vroeg ik me af of ik toch ook geen ver-verloren dochter van Odin zou kunnen zijn!

Gaiman legt alles tot in het detail uit, om het verhaal zo ‘geloofwaardig mogelijk’ te maken veronderstel ik. Toch is hij niet bang om de meest vreemde verhalen voor ons nog eens uit te schrijven. Om een voorbeeldje te geven besteedt hij ook een hoofdstukje aan Ratatosk, een kwaadaardige roddelende eekhoorn die in Yggdrasil de dode boom leeft. Hij brengt boodschappen over van zijn vriend onderaan de boom, een lijken-etende draak naar een strenge adelaar die bovenin de kruin rust.

Ik vind het een schitterend boek omdat dit duidelijk weergeeft hoe vreemd Noorse Mythologie kan zijn voor ons, los van alle verhalen die we kennen uit de Marvel films van Thor en zijn broer Loki in Asgard.

(Note, het boek is ondertussen al beschikbaar in het nederlands, onder de titel Noorse Goden. Ik kreeg het te leen van Freya in het Engels, maar ik had het af en toe toch wat moeilijk. Toen ik het boek uit had gelezen ontdekte ik een audiobook waarbij de schrijver zelf zijn boek voorleest! Indien iemand het audiobook zou willen, laat maar weten!)

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s