Ik ben Eleonor Oliphant (en met mij gaat alles goed) – Gail Honeyman

IMG_20181010_215726597.png

Hi!

Ik was op bol.com op zoek naar een boek dat al een tijdje op m’n wishlist stond. Toen ik het wou bestellen bleek dat ik 1 gratis boek kon kiezen uit een bepaalde selectie Engelstalige boeken. Omdat ik niet echt iets in gedachten had nam ik maar een boek waarvan de kaft en titel me ietwat aansprak, Ik ben Eleonor Oliphant (en met mij gaat alles goed). Dit bleek een aangename speling van toeval (want ik geloof nu niet bepaald in het lot) te zijn, want het boek heeft me echt een fijne leeservaring gegeven!

Het hoofdpersonage, Eleonor, is 29 jaar en werkt als administratief medewerker in een grafisch ontwerp-bureau. Eleonor is iemand die je wel als introvert kunt beschouwen. Ze heeft in ruim een jaar geen bezoek meer gehad in haar appartement, maakt op haar werk af en toe conversatie omdat het moet, maar haar lunch eet ze liever op zichzelf. Als ze telefoontjes krijgt zijn deze voornamelijk van haar moeder.

Eigenlijk is Eleonor ook best een vervelend personage. Ze is onbeleefd, gemeen, en sociaal onaangepast. De gedachtegangen die ze heeft zijn echt hoe Boris het zou beschrijven ‘br00tal’. Echter is het als lezer helemaal niet de bedoeling dat je Eleonor leuk zou vinden. Naarmate het verhaal vordert en je erachter komt waarom ze zo is, kan je steeds meer begrip voor haar opbrengen.

Op een bepaald moment probeert ze haar grenzen te verleggen en gaat ze met een collega op date. Echter tijdens de date komt ze een andere man, een muzikant, tegen. Ze is niet persé verliefd op hem maar ze denkt wel dat hij haar leven kan veranderen. hem en heeft het gevoel dat als ze elkaar echt zouden ontmoeten hij hetzelfde over haar zou denken. Hij zou haar leven volledig maken. Het gaat in het verhaal volgens mij niet zo zeer over een relatie die ze wilt met deze man, maar het lijkt alsof ze zoekt naar iemand die haar leven beter kan maken. Eleonor wilt een kans op een nieuw leven.

Op een dag helpt Eleonor samen met haar collega Raymond een oude man die op straat een ongeluk heeft gehad. Het was voor mij een fijne meerwaarde in het verhaal om te zien hoe hierdoor de vriendschap tussen deze drie personen ontluikt.

Verdere thema’s in het boek zijn ook ontkenning, trauma en therapie. Lezen hoe moeilijk het voor Eleonor is om haar verleden te herbeleven in de therapie die ze krijgt, vond ik enorm aangrijpend. Dit boek was voor mij weer even een herinnering aan het probleem dat zo veel mensen omwille van hun moeilijke leefomstandigheden buiten de mazen van het net terechtkomen. Vaak voelen kinderen in in een problematische opvoedingssituatie zich nergens echt thuis, en dit gevoel blijft vaak voor een groot deel van hun leven hangen.

Ik vond het verhaal van Eleonor best confronterend. Af en toe moest ik het boek even naast me neerleggen omdat ik niet meer verder kon lezen. Het hoofdpersonage is een outcast, een type persoon waar al veel boeken over geschreven werden. Maar meestal blijken de meeste outcasts in boeken eigenlijk wel erg leuk en sympathiek, maar zijn ze vooral misbegrepen. In dit boek is dat echter niet het geval. Eleonor is echt een irritant personage, en je begrijpt waarom haar collega’s haar helemaal niet leuk vinden. Voor mij was het dan ook echt een meerwaarde om ook dit soort personage te leren kennen in haar context.

Als ik een punt van kritiek mag geven, laat het dan zijn dat trauma niet het enige is wat iemands leven beschrijft. Ik weet niet of het zo realistisch is om te denken dat een trauma dat zo hard wordt verdrongen door het hoofdpersonage toch zoooo veel effect heeft op letterlijk alle vlakken in haar leven… voor iemand die een hoog IQ lijkt te hebben is de aanpassing aan haar omgeving toch echt minimaal. Zeker wanneer ze er dan in slaagt om vrienden te worden met Raymond was voor mij een klein beetje vreemd. Eleonor heeft best veel verschillende situaties doorstaan, pleeggezin, school,… en toch blijft ze sociaal compleet onaangepast.

Niet tegenstaande de bedenkingen die ik heb, vind ik het boek zeker en vast het lezen waard. De personages en hun context worden met perfecte timing beetje per beetje op je losgelaten, en nemen je helemaal mee in hun leefwereld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s