Mythos – Stephen Fry

46086811_482812032127027_5165313101087637504_n.png

Jajajaaa! Stephen Fry maakte iets dus ik MOEST het hebben! Mythos!

Ik moet eerlijk zeggendat ik toch een of andere fascinatie ontwikkeld heb voor mythologie doorheen mijn jeugd. Wanneer het over hervertellingen gaat heb ik er dan ook al best veel gelezen. De tijd van Percy Jackson ligt nu al even achter mij, en er zijn ondertussen toch echt al literaire pareltjes gepasseerd. Als ik eerlijk moet zijn had ik toch wel schrik dat na het lezen van de Noorse mythen van Neil Gaiman, Stephen Fry hier echt niet aan kon gaan tippen. Echter hebben de twee auteurs een heel andere schrijfstijl en invalshoek gekozen, dus was dit een zorg voor niks.

Iedere generatie heeft op een bepaald moment wel een schrijver die besluit om de Griekse mythologie nog eens te gaan herschrijven. Dit gebeurt al sinds de jaren 1800. Hebben we er dan écht nog eentje nodig? Zou je kunnen denken. Wat maakt de van Stephen Fry dan uniek? Wel, Fry bespeelt de duffe oude verhalen door ze op een subtiele wijze te linken aan zeer actuele thema’s. Verder heeft hij in dit boek ook weer een pluim verdient voor zijn geweldige woordkeuzes en geestige vertelwijzen! Wanneer hij het boek dan zelf ook nog eens voorleest in zijn audioboek, wordt dit nog eens extra uitvergroot!

Mythos bestaat uit een kleine verzameling van bekende en minder bekende Griekse mythologische verhalen. Deze zijn herschreven op een moderne, luchtige manier. Er is dus voor alle duidelijkheid geen sprake van een herinterpretatie van de mythen of een verhaal dat daarop ‘geïnspireerd’ is. Laat ik ook alvast meegeven dat de verhalen die de meeste mensen kennen, zoals de odyssee, het verhaal van de minotaurus, de historie van Oedipus, niet in het boek voorkomen. Het is dus een klein beetje misleidend om het boek te gaan vergelijken met de Noorse Mythen van Neil Gaiman, aangezien deze eerder de grote verhalen bespreekt.

Verder zou ik iedereen aanraden om in dit boek de voetnoten écht te lezen. Ze deden me meermaals gniffelen hier in mijn zeteltje! Sla ze dus niet over!

Om het kort samen te vatten,

Stephen Fry, ik wacht op een vervolg!

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s