
Ik las onlangs het boek ‘Lampje’ en het maakte me helemaal gek!
Lampje woont samen met haar vader in de vuurtoren van een klein havenstadje. Tijdens een stormachtige nacht is het licht in de vuurtoren niet aangegaan. Dit zorgde ervoor dat een schip in moeilijkheden kwam, en Lampje’s vader hiervoor gestraft werd. Hij werd opgesloten in de vuurtoren, en Lampje kwam terecht in een, op het eerste zicht nogal eng, pleeggezin. Omdat in het dorp geroddeld wordt dat er in het torenkamertje van haar pleeggezin een verschrikkelijk monster zou wonen, gaat Lampje op verkenning. Wat ze daar tegenkomt blijkt dan toch geen monster te zijn, maar de ontmoeting is het begin van een vriendschap, die een heel groot avontuur met zich mee zou brengen.
De auteur, Annet Schaap, is gekend van tekeningen uit menig kinderboek, maar heeft nu haar schrijversdebuut gemaakt met Lampje. Dat dit haar debuut is, zou je niet zeggen, want het lijkt alsof ze nooit anders gedaan heeft! Schaap kiest haar woorden zorgvuldig uit, en gebruikt prachtige beeldspraak die de toch wel soms heftige thematiek luchtig maakt. Klassieke woordenschat en poëtische zinnen spelen een grote rol in dit boek.
Lampje is een echte ode aan de ‘weirdo’s’, ze is een perfect voorbeeld om aan je kind te tonen dat het gewoon oké is om jezelf te zijn, met je goede, maar ook minder goede kantjes. Lampje is een bijzonder kind met een apart leven, en dat vind ze helemaal oké. Zelf schrikt ze ook niet van mensen die anders zijn. Als persoon die zichzelf misschien af en toe als vreemd zou beschrijven, kwam de band met het hoofdpersonage dan ook erg snel. Maar naast mezelf, denk ik dat ieder kind zich in het personage wel in zal kunnen herkennen.
Net zoals het geweldige karakter van Lampje, laat eigenlijk geen enkele ontmoeting in het boek je koud. Ieder personage is doordacht en heeft op zijn manier een charme en een achterliggend verhaal. Zelfs de ‘slechterik’ in het verhaal blijkt toch niet zo boosaardig te zijn als je eerst zou denken.
Eén van de belangrijkste thema’s uit het boek is ‘het verleden een plaats geven’. Lampje gaat over loslaten, maar tegelijk ook blijven koesteren van herinneringen. Het hoofdpersonage ondervindt doorheen haar avontuur de betekenis van familie, loyaliteit en onvoorwaardelijke vriendschap. De boodschap van het geloof in de krachten van iedere persoon is een onderwerp dat ook ik met veel plezier aan kinderen zou willen toedragen
Het plot is heel subtiel naar binnen geslopen, en heeft me vol spanning meegenomen tot op de laatste pagina. Lampje was echt een zalige reis doorheen de kleine wereld van een meisje met heel veel moed en vertrouwen in de goedheid van de mens. Hierbij helpen de mooie illustraties je op weg om je verbeelding een handje te helpen.
Kortom, koop dit boek alsjeblieft voor een kind, jouw kind, of een ander kind, maakt niet uit welk kind! Zodat je een excuus hebt om het gewoon lekker zelf te gaan lezen!
❀ ISBN 9789045120379 ❀ Jeugd vanaf 10j ❀ Querido december 2017 ❀ 328 blz. ❀