Houden van dingen die niet perfect zijn – Haemin Sunim

51102574_313232219327122_3818037518813626368_n.png

Ik las en schreef al over de vorige bestseller van Haemin Sunim, ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. Sindsdien ligt het boekje als vaste waarde op m’n nachtkastje, en heeft het me al enkele keren geholpen om m’n dagelijkse emoties een plaatsje te kunnen geven.

Je zal dan ook niet verrast zijn als ik je zeg dat ik dolenthousiast was om te horen dat Sunim een nieuw boek zou uitbrengen! In alle eerlijkheid had ik dan ook niet verwacht dat dit boekje het vorige zou kunnen overtreffen. Maar wonder boven wonder, niets was minder waar! Deze keer ligt de focus van het boek voornamelijk op het omgaan met moeilijkheden, imperfecties en frustraties. Hiervoor gebruikt Sunim verschillende hoofdstukken, waarin hij verschillende facetten die belangrijk zijn om met dit onderwerp te kunnen omgaan, probeert te verkennen.

Ik kreeg in dit boekje heel erg de boodschap mee dat het belangrijk is om te houden van jezelf. Maar al te vaak (en zeker in de gezondsheidszorg) zijn we geoefend in het gelukkig maken van anderen. We vergeten soms te denken aan wat we eigenlijk zelf willen, omdat we zodanig bezig zijn met het beeld dat anderen van ons hebben. Voor mij was dit een eye-opener. Al wist ik dit eigenlijk wel, was het toch bijzonder om het verhaal van Haemin te lezen, en te beseffen dat de meerderheid van de mensen eigenlijk niet lief genoeg voor zichzelf is. Zelden lijken we de tijd te nemen om stil te staan bij de mooie dingen in ons leven.

Naast het mindfull zijn over mooie dingen, geeft Sunim ook mee dat het oké is om af en toe los te laten. Alles onder controle hebben kan nu eenmaal niet, en soms is het ook gewoon een keertje toegestaan om de hele dag op de bank onder een dekentje televisie te kijken! Jezelf tijd geven is iets waar ik persoonlijk nog een grote weg in af te leggen heb, en dit boekje maakte me daar weer even alert op…

Waar ik me verder heel erg door aangesproken voelde in het boek was, dat iets enkel een probleem is, als jij dat zo gaat zien. Dit is een gedachte die me tegenwoordig dagelijks bezighoudt. Ik raak best snel gefrustreerd, daarbij probeer ik me dan ook telkens de bedenking te maken dat ik er zelf voor zorg dat ik het gedrag van een ander als vervelend ervaar. Je kiest er zelf voor of je je door iets van streek laat maken of niet. Eigenlijk zou ik moeten loslaten waar ik zelf geen controle over heb, en moet ik zelf geen problemen creëeren wanneer ik daar eigenlijk ook gewoon naast zou kunnen kijken. Ik hoop écht dat ik dit op een dag gewoon automatisch zal gaan doen, maar voorlopig blijft dit gegeven toch nog een interne strijd.

Nu wil ik ook nog kwijt dat de illustraties, die deze keer door de Chinese Lisk Feng werden gemaakt, werkelijk prachtig zijn! Ze zijn een echte meerwaarde in het verhaal dat Sunim wil overbrengen naar zijn lezers. Dit boek bevat in vergelijking met het vorige, veel meer illustraties! Het was werkelijk een plezier om het boek te lezen, op weg naar iedere de volgende unieke prent!

❀ ISBN 9789022583722 ❀ Spiritualiteit ❀ Via Lannoo – Boekerij ❀ 266 blz. ❀

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s