Het beste voor iedereen – Erik Rozing

51638133_398442157577811_7547024087655120896_n.png

Ah, daar kwam ‘ie dan, blinkend toe met de post, een boek waar ik best wel lang naar uitgekeken had!

Het beste voor iedereen, van Erik Rozing, is de opvolger van De psychiater en het meisje. We herkennen dan ook meteen het hoofdpersonage, Stella, die in de eerste roman vooral bekeken werd door de blik van haar Psychiater in opleiding, Edgard Simons.

In het nieuwste boek volgen we Stella in haar eigen leven, en speelt de psychiater eigenlijk een te verwaarlozen rol. Stella is een borderlinepatiënte die na een weg van therapieën, opnames en zelfmoordpogingen besluit om voor euthanasie te kiezen. Zo komt ze bij ‘Einder’ terecht, een stichting die haar kan helpen bij deze regeling. Daar leert ze vervolgens ook Milou kennen, een jonge filmstudente die een documentaire wilt maken over Stella. De documentaire gaat niet alleen over de euthanasie, maar ook over het levensverhaal van Stella, en hoe de borderline problematiek haar leven beïnvloed heeft. Omdat Milou de verhalen van ons hoofdpersonage toch graag met een korreltje zout neemt, gaat ze ook ten rade bij haar familieleden en haar psychiater.

Wat ik aan dit boek wel goed vond was dat we een beetje meer van Stella kunnen gaan houden, naarmate we haar beter leren kennen los van de psychiater. Stella is niet enkel eenzaam, ze is ook erg grappig en eigenzinnig. De borderline problematiek wordt in dit boek niet gelijkgesteld aan uitsluitend storend gedrag, maar Rozing geeft ook een mooi inzicht in de trauma’s die het hoofdpersonage gemaakt hebben tot wie ze is.

Verder is het boek prima geschreven, en is het bijzonder dat de onderwerpen zelfdoding en euthanasie in de psychiatrie zo goed belicht kon worden. Voor ieder de geïnteresseerd is in dit onderwerp is het boek zeker en vast het lezen waard. Rozing bespreekt het thema met de nodige diepgang en zorg die het verdient.

Naar mijn persoonlijke mening greep het verhaal me helaas met momenten niet echt aan, omdat het gedrag van Stella regelmatig geïnterpreteerd werd door de documentairemaakster. Tijdens mijn werk in de GGZ merk ik maar al te vaak dat mijn beeld van iemand gekleurd is door de interpretatie die de hulpverlener geeft aan het gedrag van de persoon. Natuurlijk kan ik het ook van de andere kant bekijken, en is het wel fijn dat iemand met minder kennis van de problematiek haar kijk toont op het leven van onze hoofdpersoon. Zo gaat dat immers in het dagelijks leven van familieleden en vrienden van patiënten ook.

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

❀ ISBN  9789029091978 ❀ Roman ❀ Via Lannoo – Meulenhoff ❀ 352 blz. ❀

Eén opmerking over 'Het beste voor iedereen – Erik Rozing'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s