Waarom ik jeugdboeken blijf promoten?

tumblr_meiyz8JkOS1rmbwjmo1_1280

Sommigen onder jullie vragen zich af waarom ik mij af en toe richt op kinder- en jeugdboeken. Regelmatig krijg ik de vraag of ik deze boeken eigenlijk wel graag lees, of ik het nuttig vind om ze te promoten, of ik het geen tijdverspilling vind om ze te lezen.

Om deze vragen nog eens collectief te beantwoorden:

Kinderen op jonge leeftijd het plezier van lezen bijbrengen is EXTREEM belangrijk!
Als ik met mijn blog ervoor kan zorgen dat ik ouders leuke leestips voor hun kids kan bezorgen, dan zal ik dat ook zeker doen! Ik herinner me nog heel goed hoe ik zelf als kind onder m’n dekbed met de zaklamp bleef lezen, terwijl ik eigenlijk beter zou slapen, of het onoverwinnelijke gevoel van mijn eerste engelstalige boek te kunnen uitlezen! Ook wakkerde de liefde voor het lezen in mijn tienerjaren vooral aan door een vreemde obsessie met mijn eerste Dan Brown boek (het was alsof ik de Da Vinci Code zelf had meegemaakt…). Ik lees al sinds mijn jeugd en ben ervan overtuigd dat dit voor een groot deel mijn persoonlijkheid gevormd heeft.

In een onderzoek van Mediatijd blijkt dat tieners nu slechts 10 minuten per dag besteden aan lezen, terwijl dit 5 jaar geleden nog het dubbele was. De opmars van allerlei technologische snufjes, zoals bijvoorbeeld Playstations en Ipads spelen hierin een grote rol. Er is veel meer afleiding voor kinderen, en lezen wordt steeds meer een bijzaak.

Ondanks de dalende populariteit van boeken is lezen enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Naast het uitbreiden van woordenschat en begrippen uit de Nederlandse taal, en het vergroten van de spanningsboog die kinderen nodig hebben om goed te kunnen leren, komen kinderen tijdens het lezen meer te weten over belangrijke gebeurtenissen en personen van vroeger en nu, en maken ze kennis met verschillende culturen en hun gebruiken.

Lezen stimuleert daarnaast ook de hersenen van kinderen, omdat ze verhalen leren visualiseren en inzichten creëeren in oorzaak en gevolg. Waarom doet een personage iets? Zou ik hetzelfde doen? Welke effecten hebben de daden van het personage? Een kind dat regelmatig leest, zal daardoor de vaardigheid aanleren om argumenten te kiezen en zo zijn mening te onderbouwen. En geef toe, die eigenschap zal van pas komen, beter vroeg dan laat, want kinderen met een mening zijn minder geneigd om toe te geven aan groepsdruk, en zullen zelfstandiger beslissingen nemen.

Ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan over het belang van lezen, maar één van de dingen die ik zelf misschien wel het allerbelangrijkste vind is dat een kind door lezen kennismaakt met allerlei verschillende emoties en gevoelens. Een jong lezertje leeft zich in in het leven van een personage, en ontwikkelt daardoor zijn empatisch vermogen. Het zorgt ervoor dat kinderen op jonge tijd al leren omgaan met de gevoelens van zowel zichzelf als anderen. De woordenschat die kinderen vergaard hebben met lezen zorgt er dan ook voor dat ze zich beter kunnen gaan uitdrukken en makkelijker geholpen worden wanneer ze het moeilijk hebben met iets.

Ben jij een ouder en probeer jij bewust je kind te motiveren om meer te lezen? Laat gerust tips achter in de comment box hier beneden!

2 gedachten over “Waarom ik jeugdboeken blijf promoten?

  1. Groot gelijk seg!
    In onze leesclub zitten veel mama’s en ik heb ‘Lampje’ in de leesselectie voor vanavond gestoken.
    Stiekem hoop ik dat die er als eerste uit komt en anders hoop ik toch zeker dat ze het boek zullen voorlezen of aanbevelen aan hun kindjes!
    (Ik ben er gisteren in gestart en zit al halverwege :))

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s