Stormwachter – Catherine Doyle

Toen ik dit boek, met als volledige titel ‘Stormwachter, de kaarsenmaker van Arranmore‘, in de bus kreeg, was ik meer dan enthousiast! Wat al helemaal een verrassing was, was de leuke poster en het superschattige kaarsje die erbij zaten!

Fionn vertrekt samen met zijn zus naar het Ierse Arranmore, het eiland waar zijn vader stierf. De zus van Fionn kwam er al eens eerder, maar wanneer hij zelf zijn voeten op het eiland neerplant voelt hij het tot leven komen. Iedere generatie kiest het eiland een nieuwe stormwachter uit, die het eiland moet beschermen tegen zijn vijanden. De huidige stormwachter, Fionns opa, is te oud om deze taak te blijven vervullen, maar is de nieuwe stormwachter klaar voor de macht die bij zijn taak komt kijken?

De auteur gebruikt zo’n magische vertelstijl dat je meteen in het verhaal gezogen wordt. Het boek zit dan ook boordenvol heerlijke quotes. De perfecte woordkeuzes nemen je tot in detail mee doorheen de prachtige natuur van het eiland. De zee, de rotsen, de vuurtoren, alles komt tot leven.

Naast dit alles geeft ze je ook een mooie kijk in het leven van een gezin dat het moeilijk heeft. Het overlijden van Fionns vader heeft effect op alle gezinsleden, en dat merk je duidelijk. Je krijgt als lezer heel wat inzicht in de angsten die spelen tijdens het verhaal. Het is erg mooi om te lezen hoe Fionn, een kind dat zorg leerde dragen voor zijn gezin, nu leert dat anderen ook zorg over hem kunnen dragen wanneer dat nodig is.

Ik zou het boek zeker en vast aanraden voor lezertjes vanaf 9 jaar. Het boek leert kinderen dat het oké is om jezelf te zijn, dat ook stoere helden af en toe wel eens bang zijn, en dat familie niet altijd bloedverwanten hoeven te zijn. Zoals ik bij de meeste jeugdboeken die ik lees dan ook vaak vermeld: ouders, steel hem ook snel even van je kinderen! Het boek is echt een leesplezier voor jong én oud.  

❀ ISBN 9789059245839 ❀ Jeugd vanaf 9 ❀ Fantoom (Bakermat) ❀ 352 blz. ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s