De boekenwinkel voor gebroken harten – Robert Hillman

Het is 1968 in Australië wanneer de vrouw van Tom Hope, Trudy, verdwenen is. Een jaar later staat ze opnieuw voor Tom’s deur, zwanger van een andere man. Ze noemen de jongen Peter. Trudy besluit Tom 3 jaar later opnieuw te verlaten, en laat deze keer ook haar zoon achter. Wanneer ze enkele jaren later terug opduikt neemt ze Peter van Tom af.

Hannah Babel arriveert in het dorp, zij overleefde Auschwitz, maar moest daar haar zoontje en man achterlaten. Wanneer ze iemand zoekt om de boekenwinkel die ze kocht terug op te lappen, blijkt Tom daar de ideale persoon voor te zijn. Ondanks dat hij maar één boek in leven heeft gelezen, neemt Hannah hem aan. Hij is een rustige werker, zij een enthousiaste, levendige dame. Elk met hun eigen achtergrond, vinden ze gemeenschappelijkheden en worden ze verliefd.

Tot op een dag Peter plots terug opduikt. Of Hannah nog kan zorgen voor een ander kind dan dat wat zij verloren heeft, weet ze niet. Tom moet hierdoor misschien kiezen tussen zijn relatie of tussen zijn liefde voor de jongen die hij als zoon ziet…

Het verhaal is zeer mooi geschreven. Ik kon me echt inleven in de personages en zag ze zo voor me, Tom de stoïcijnse boer, hardwerkend en meer op zijn gemak bij zijn tractor dan bij mensen. Wanneer hij Hannah ontmoet gelooft hij in eerste instantie niet echt in haar, hij denkt wellicht dat ze gestoord is, om in een klein Australisch dorpje een boekenwinkel te gaan openen. Wanneer de boekenwinkel eenmaal afgewerkt is, is hij echter al volledig voor de sympathieke Hannah gevallen.

Niet alleen het liefdesverhaal, maar ook de flashbacks naar Hannahs verleden van Budapest naar Auschwitz, om er te werken als slaaf, is erg meeslepend. Niks wordt verbloemd, shockeren doet het dus wel. Echter, zien hoe Hannah Tom slechts een deeltje van dit verhaal vertelt, en hoe ze eerder naar de toekomst wil kijken, is bijzonder om te volgen.

Dit boek is misschien niet voor iedereen weggelegd, zeker wanneer je niet van oorlogsgeschiedenis houdt, maar ik denk dat de Australische cultuur en de fijne diepte van de personages je daar misschien wel wat van zou kunnen afleiden. Bij mij zal het verhaal alleszinds nog wel even blijven nazinderen…

❀ ISBN9789400510814❀ Roman❀ Standaard uitgeverij (Bruna) ❀ 320 blz. ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s