Voorbij, voorbij – Clairy Polak

Voorbij, voorbij vertelt het verhaal van Judith en Leo, en wat hun leven op zijn kop zet, Alzheimer.

We zien doorheen het verhaal hoe Alzheimer besluit om in het leven van de twee binnen te dringen, eerst heel subtiel, en daarna keihard. De allesverwoestende gevolgen zijn meer dan duidelijk. Judith kan haar mooie herinneringen van hun samenzijn niet meer met hem delen, en ook Judith moet toegeven aan de ziekte. Na 6 jaar zorg voor Leo lijkt het niet meer mogelijk om hem nog bij haar thuis te kunnen houden. Leo zal nog enkele jaren verblijven in een verzorgingstehuis.

Naast het leven met de ziekte bevat het boek ook fijne beschrijvingen over hoe de twee elkaar leerden kennen, en hoe hun gelukkige jaren vol liefde samen waren.

Judith beschrijft haar situaties en gevoelens zeer direct, niks wordt verbloemd, er wordt niet rond de pot gedraaid, de juiste woorden en de essentie van de zaak worden altijd gevonden en dat grijpt je aan. Ook hoe er onderzoek gedaan is naar de problemen in de gezondheidszorg en de organisatie van hulpverlening vond ik een meerwaarde in het boek.

De schrijfstijl van het boek is zeer mooi voor een roman. De diversiteit aan woorden en verzorgd taalgebruik zorgt ervoor dat het boek zeer duidelijk is. Je kan je tot in de details inleven en de boodschap slaat dan ook in als een bom.

Ik hoorde pas later dat de roman gebaseerd was op het leven van de auteur zelf, Clairy en haar man Nico. Nico overleed kort voor de verschijningsdatum van het boek.

Het verhaal klinkt misschien zwaar om lezen, maar kan naar mijn mening zeker en vast steun en moed bieden aan mantelzorgers die hierdoor moeten. Judith zoekt zo veel verschillende manieren om om te gaan met haar nieuwe leven, en probeert dat van Nico ook nog steeds aangenaam te maken. De kracht van liefde lijkt in dit boek echt eindeloos.

❀ ISBN 9789029093392 ❀ Roman ❀ Meulenhoff Lannoo ❀ 256 blz. ❀

Wil je dit boek winnen?
kijk dan snel even op Instagram hoe je kan deelnemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s