De appelboom – Christian Berkel

Ik las en luisterde deze week naar De Appelboom, een bijzonder verhaal over liefde in tijden van oorlog.

We bevinden ons in het jaar 1932, in Berlijn. De Jonge Otto komt tijdens een inbraak oog in oog te staan met de dochter des huizes, Sala. Liefde op het eerste gezicht, zo blijkt, wanneer ze hem helpt om te ontkomen aan zijn benarde situatie.

Sala woont samen met haar vader in Berlijn, haar moeder is een joodse en woont samen met een jongere man in Madrid. Al snel blijkt dit klasse en religieverschil roet in het eten te gooien van het jonge koppel. Desondanks wordt Sala zwanger. Wanneer de oorlog de overhand neemt in Duitsland moet Sala Berlijn ontvluchten wegens haar joodse achtergrond. Hun wegen scheiden en Otto start een leven in het leger. Hij werkt als arts in de weermacht, terwijl Sala wordt opgenomen in een concentratiekamp in de Pyreneeën.

Sala heeft het gelukt te ontkomen aan een gruwelijk einde in een concentratiekamp, ze besluit om een nieuw leven te beginnen in Buenos Aires, maar kan Otto niet vergeten…

Ik heb dit boek gelezen in zijn fysieke vorm maar ben op een gegeven moment overgestapt op het audioboek. Dit bleek me beter te liggen, omdat ik in het boek soms nogal in de war was in wiens ‘hoofd’ ik me precies bevond. Dit beterde gelukkig meer in de tweede helft van het boek, omdat het daar voornamelijk over Otto en Sala gaat.

Ik moet zeggen dat ik dit boek zeer intrigerend vond. De schrijver was mij reeds bekend van verhalen zoals ‘inglorious basterds’ en ‘Valkyre’. De lat lag wel hoog, en het actie-gehalte dat ik verwacht had kwam niet echt. Als ik het goed begrepen heb is het een soort non-fictie verhaal, gecreëerd vanuit familie anekdotes van de schrijver, brieven van zijn grootouders,… Met gaten die zijn grootouders niet wilden of konden vertellen. Deze vulde hij dan op met zijn eigen verbeelding.

❀ AW BRUNA ❀ Historisch roman ❀ 2020 ❀ 416 blz. ❀ ISBN9789400512184

Eén opmerking over 'De appelboom – Christian Berkel'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s