De waterdanser – Ta-Nehisi Coates

Ik kreeg via de lieve mensen van Lannoo ‘De Waterdanser‘ opgestuurd. Een boek dat reeds aan bod kwam in de befaamde boekenclub van Oprah.

Hiram werd geboren als slaaf. Zijn moeder was een slaaf en zijn vader een slavenhouder. Wanneer hij op een dag verplaatst wordt vanaf het slavendorpje op de tabaksplantage naar het grote huis van zijn vader ziet iedereen al snel dat Hiram een bijzondere jongen is. Hij krijgt de taak om te waken over zijn halfbroer, de ietwat roekeloze erfegenaam van het erfgoed. Wanneer Hiram bij een uitstap met zijn halfbroer bijna verdrinkt in de rivier na een ongeluk, wordt hij door een mysterieuze kracht uit het water gehoffen.

Deze ervaring wakkert bij Hiram een rebellie aan, hij besluit dat hij wilt ontsnappen. Wat daarna volgt is een lyrisch avontuur vol moed, over een jongen hunkerend naar vrijheid, een jongen die de gave heeft om zich alles tot in detail te herinneren, behalve zijn overleden moeder…

In het verhaal bevinden zich soms magische elementen, die in scherp contrast staan met de harde realiteit van het thema. Dit was voor mij even wennen, toch maakt dat het boek net literair zo heel mooi. Slavernij is voor mij een beetje een onbekend thema. Ik had er zelden wat over gelezen. Dat het mij nu zo gegrepen heeft had ik niet verwacht. Het is een onderwerp dat nog steeds zeer levendig en toch zo onbesproken lijkt, vooral in Noord-Amerika…

Wil je dit boek lezen, dan denk ik wel dat je voorbereid moet zijn op een lange reis, want het boek leest traag, maar de subtiliteit van de opbouw is zeker de moeite waard.

❀ Meulenhoff ❀ Lit. Roman ❀ 2020 ❀ 448 blz. ❀ ISBN9789029093620

Eén opmerking over 'De waterdanser – Ta-Nehisi Coates'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s