Cliënt E. Busken – Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers is still going strong! Met al heel wat lentes op zijn teller, hij is immers geboren in 1940, zou dit wel eens zijn laatste boek kunnen zijn. En ik heb ervan genoten.

Er werd mij aangeraden om het audioboek te kiezen, wat heerlijk voorgelezen is door Hans Kesting.

E. Busken beschrijft zijn verblijf in een psychiatrische instelling. Hij is al wat op leeftijd en verblijft vastgekluisterd aan zijn rolstoel in een gesloten instelling. Busken hoort niet goed en spreekt ook niet met zijn medebewoners of het personeel. Zichzelf als doofstomme voordoen maakt deel uit van zijn protest tegen een gedwongen opname. Doch weerhoudt hem dat niet om ons te voorzien van scherpe commentaar op deze mensen en de gebeurtenissen die daar ontstaan. Mijmerend naar het verleden geeft deze ietwat alcoholverslaafde, megalomane man je een inkijk in zijn leef- en denkwereld. Scherp maar ooh zo humoristisch cynisme zet de toon in dit verhaal van een man die niets liever wilt dan sterven. Een man die wijgert om ‘op het fluitje te blazen om het dienstverlenende pluimvee van welke gendersoort ook op zekere zich bij mij voordoende ingewandsaandrang te attenderen’. Zo laat hij dan maar alles in zijn broek lopen…

Het was voor mij echt een genot om te luisteren naar deze woordkunst, want zo mag je dit boek zeker en vast beschouwen. Een bijzondere vertelstijl die gaat goochelen met betekenissen van woorden. Het verhaal is één lange monoloog, een ‘stream of consciousness’ die experimenteel genoemd wordt maar ook heel leesbaar blijft.

❀ Atlas Contact ❀ Roman ❀ 2020 ❀ 264 blz. ❀ ISBN9789025455941

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s