Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw – Davide Morosinotto

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, een klepper van een titel, voor een klepper van een jeugdboek.

Nadja en Viktor zijn een tweeling en samen met hun ouders wonen ze tijdens de tweede wereldoorog in Leningrad. Een stad die nu Sint-Petersburg heet. Al zijn Nadja en Viktor een tweeling, verschillend zijn ze zeker. Nadja is een bedachtzaam, voorzichtig meisje, Viktor een moedige jongen die zich met hart en ziel inzet voor de communistische jeugdbeweging die zich tijdens de oorlog voltrekt. Wanneer de oorlog in Rusland steeds dichterbij komt wordt de tweeling van hun ouders weggenomen, en op zogenoemde ‘kindertreinen’ geplaatst. Daar raken de twee kinderen elkaar kwijt.

Zoals altijd maakt Davide Morosinotto zijn boeken levendig door een zeer gedetailleerd het leven in die tijd, op die specifieke plaats, te schetsen. Daarnaast maakt hij gebruik van verschillende tekeningen, kaarten en foto’s om de sfeer verder te zetten. Ook de personages zijn ditmaal prima uitgediept en ik was meteen mee in hun verhaal. Hij schetst de Russische cultuur en politiek uit die tijd door ook de aantekeningen van het Volkscommissariaat van Binnenlandse zaken te integreren. Ik moet zeggen dat hierbij soms woorden werden gebruikt die ik niet begreep, dat lijkt me voor kinderen niet zo evident, maar hé, googlen is toch een kunst die de jeugd misschien wel beter onder de knie heeft dan wijzelf denk ik dan. Ikzelf heb dankzij dit boek toch ook weer heel wat bijgeleerd over Rusland en zijn geschiedenis tijdens WO2. Ik moet eerlijk toegeven, ik wist echt bitterweinig te vertellen voor ik dit boek las.

Net zoals zijn vorige boek ‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn is ook dit boek zeer lang en doet het er lang over om de scène te beschrijven. Ik heb hier persoonlijk geen moeite mee, het verhaal voelt niet echt langdradig aan maar laat een kind net helemaal in het boek verdwijnen. Het is fijn om oog te hebben voor het verschil tussen een boek voor volwassenen en eentje voor een jonger publiek. Wij hebben doorheen ons leven heel wat meer indrukken gekregen waardoor wij al sneller de context van een verhaal kunnen aanvullen. In dit boek wordt zo veel mogelijk van deze context reeds geschetst. Wellicht is dit verhaal zelfs beter dan een geschiedenislesje over deze tijdsperiode.

Wat een punt van kritiek zou kunnen zijn was dat de rode teksten van Viktor niet altijd makkelijk te lezen zijn. Voor jongeren met kleurenblindheid zal dit geen evidentie zijn.

❀ Baeckens Books ❀ 10+ ❀ 2020 ❀ 480 blz. ❀ EAN9789059247260

2 gedachten over “Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw – Davide Morosinotto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s