Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand – Joke Van Leeuwen

De avond wanneer het huis van Reinier en zijn familie afbrandt zal zijn leven veranderen. Het huis waar hij met zijn gezin al een hele poos woonde blijkt al heel wat bijzondere inwoners te hebben gehuisd.

Joke van Leeuwen, geboren in Den Haag, woont op dit moment in het centrum van Antwerpen. Joke schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Dat ik hoge verwachtingen had over ‘Ik heet reinier en ons huis is afgebrand‘ met zeer intrigerende kaft, is dan ook niet verbazend.

Reinier leert op jonge leeftijd omgaan met het idee dat bezittingen niet het belangrijkste zijn in het leven. We maken kennis met zijn mama, die dit alles niet zo goed kan plaatsen en haar foto’s zal missen. Daar tegenover staat zijn papa die zich meteen probeert te herpakken en Reinier ervan overtuigd dat het leven wel terug opgebouwd kan worden. Ons hoofdpersonage neemt ook op een bijzondere manier afscheid van het huis, en maakt kennis met de vroegere bewoners, tot 3 generaties terug. Hij leert op een korte, bondige manier over hun leefsituaties in die tijdsperiodes, leert dat ieder persoon iets achterlaat doorheen zijn leven, ook in het huis waar ze allen gewoond hebben.

Dit boek is op grafisch vlak een echt pareltje. Het is geschreven in dagboekvorm en gebruikt een speels lettertype om kinderen helemaal mee te nemen in het verhaal. Foto’s en tekeningen wisselen elkaar af, telkens op een bijzondere achtergrond.

Wat fijn is aan het boek is dat er mooie levenslessen in verstopt vinden. Mooie conversatiestarters die je met een kind kan aangaan, zonder dat het zijn of haar petje te boven zou gaan qua beeldspraak. Nét diepzinnig maar ook speels genoeg om deze leeftijdscategorie te bekoren.

3 gedachten over “Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand – Joke Van Leeuwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s