Het verre veld – Madhuri Vijay

Het verre veld veroorzaakte heel wat internationale ophef de laatste tijd. Het verscheen regelmatig in bestseller lists en was even niet weg te denken van onze social-media feeds.De slechts 27-jarige auteur Madhuri Vijay erin slaagde erin om de JCB prize for literature binnen te halen met deze parel. Het is een vrij dik boek, maar zeker en vast je tijd waard!

Shalini is geboren in een welgestelde Indische familie. Ze woont in bij haar vader maar sinds de dood van haar moeder lijkt ze wat te missen. Ze leidt een doelloos leven dat bestaat uit feesten en niksen. Dat wil echter niet zeggen dat Shalini een perfect gezin heeft en een perfect leven leidt. In de hoop dat ze antwoorden zal vinden op de vragen die ze heeft rond de dood van haar moeder, besluit ze om het andere gedeelte van India in te trekken met haar rugzak. Ze gaat ondermeer op zoek naar Bashir Ahmed, een kasjmier verkoper die vaak over de vloer kwam toen ze jonger was.

De zoektocht naar Bashir verloopt niet zonder slag of stoot. Hij woont in een zeer druk, overbevolkt stadje, waar we duidelijk de woelige sfeer en politieke spanningen kunnen voelen. Shalini wordt er geconfronteerd met de ongelijkheid die er heerst en probeert zichzelf daarin ook staande te houden. Het contrast tussen haar welgestelde leven en de moeilijkheden die in de armere streken bestaan door de strijd tussen hindoes en moslims doet haar dan ook nadenken. Dit was het échte leven in de bergen, dat naast heel wat schoonheid ook veel leed met zich meebrengt.

Het verre veld geeft ons een inkijk in het voor mij vrij onbekende India. De verdeeldheid en ongelijkheid wordt zeer duidelijk omschreven en Madhuri windt geen doekjes om de problemen die daardoor ontstaan. Het geeft onverbloemd weer hoe het is om te leven in het Indische conflictgebied. Toch is het boek niet zwaar, want Madhuri belicht vooral het kleine, menselijke aspect van dit bijzondere leven. Het is een niet alleen een verhaal vol info maar ook vol emoties. Het boek gaat vooral over een reis op zoek naar rust, maar of Shalini die al dan niet zal vinden, dat zoek je beter zelf uit!

❀ Meulenhoff ❀Roman ❀ 2019 ❀ 480 blz.❀ EAN 9789029093439 ❀

Eén opmerking over 'Het verre veld – Madhuri Vijay'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s