10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak

Leila, ook wel bekend als Tequila Leila, is een prostituee in Isanbul, die in 1990 vermoord werd en vervolgens gedumpt in een afvalcontainer in een buitenwijk. Al is ze fysisch overleden, toch blijft Leila’s brein nog even doormalen. Voor welgeteld 10 minuten en 38 seconden. In deze korte tijdspanne kijkt Leila terug op haar leven van geboorte tot einde. Belangrijke gebeurtenissen, maar ook de vriendschappen die ze doorheen haar verschillende levensfases had.

Leila werd geboren in een familie waarin haar vader twee vrouwen had. Ze werd geschonken aan eerste vrouw na jaren van kinderloos zijn, al was de andere vrouw eigenlijk haar biologische moeder. Het gemis van Leila valt haar biologische moeder erg zwaar, dus komt de waarheid na enkele jaren toch aan het licht. Het meisje wordt erg streng opgevoed en zal ook uitgehuwelijkt worden. Om aan dit alles te ontsnappen vlucht Leila op 16jarige leeftijd naar Istanbul, om er haar nieuw leven te starten. Het is dan ook geen verrassing dat ze niet goed voorbereid was op het dit leven. Ze komt terecht in één van de vele illegale bordelen tijdens de jaren 60.

Doorheen haar bijzondere leven maakt ze 5 belangrijke vrienden. Allen ‘anders’ op een eigen manier, omwille van verschillende kenmerken zoals huidskleur, seksualiteit, beperking. Tijdens het verhaal maken we kennis met elk van hen, en de manier waarop zij leven en overleven.

Ik heb blijkbaar duidelijk een zwak voor boeken die zich afspelen in het middenoosten. Ik hou van de sfeer die wordt geschept van het drukke Istanbul in de jaren 60. Het geeft het verhaal bijzonder veel diepgang, je komt alles te weten over de wereld en de maatschappij waarin Leila zich verplaatst. Politieke protesten, aanslagen, hebben allen hun effect op het leven alle turkse vrouwen op dat moment. Het boek spreekt zich ook duidelijk uit over religieuze indoctrinatie, discriminatie ten opzichte van mensen met een beperking, migranten, transgenders, politiegeweld,… Dit alles in zo’n betoverende schrijfstijl die me helemaal meezoog in het verhaal.

Elif Shafak heeft me echt geraakt, keihard.

Lees.dit.boek.

Serieus, lees het.

❀ Nieuw Amsterdam ❀ Roman ❀ 2020 ❀ 320 blz.❀ EAN 9789046826270  ❀

Eén opmerking over '10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s