De jongens van Nickel – Colson Whitehead

Een kort maar krachtig boek, met een belangrijk maatschappelijk thema…

Elwood is een hardwerkende jongen die ervan droomt om toegelaten te worden tot zijn lokale ‘zwarte’ hogeschool. Echter komt hij terecht in de verschrikkelijke ‘Nickel Academy’. Een school waar rassenverdeling een grote rol speelt en die gerund wordt door de Sadistische Maynard Spencer. De school is een racistische plaats die duidelijk niet bedoeld is om de levens van de jongeren te verbeteren, laat staan dat ze er dingen zouden kunnen bijleren. Dag na dag wordt Elwood blootgesteld aan de horrors van dit instituut, verkrachting, mishandeling, onderdrukking,… Beetje per beetje krijgt hij het moeilijker om de idealen die hij via zijn grootmoeder van Martin Luther King door heeft gekregen. In dit verhaal volgen we op welke manier zijn toekomst, die zich o.a. afspeelt in New York, wordt getekend door de gebeurtenissen in de academie.

De Nickel Academy is een plek die echt bestaan heeft in Florida. Doorheen het boek worden vele quotes gebruikt van echte overlevers die school gelopen hebben in de verschrikkelijke plek. Ook de denkwijzes van M.L. King spelen een belangrijke rol doorheen dit verhaal. Het is bizar om te lezen hoe de Amerikaanse maatschappij alle gruweldaden in dit instituut zomaar goed kon keuren, net zoals de bizarre discriminatie en het intens racisme dat in die tijd gewoon de norm was. Tot op heden wordt er nog steeds vrij weinig verantwoordelijkheid opgenomen rond deze toestanden.

Zucht, af en toe werd het me wellicht wat te veel. Het is voor mij zo onvoorstelbaar dat mensen door dit soort onzin heen moesten in hun leven. Het boek maakte me met momenten echt volledig sprakeloos, nog des te meer toen ik tot het besef kwam dat dit alles gebaseerd was op de concrete werkelijkheid van nog niet zo héél erg lang geleden… Het doet me weer een keer beseffen dat menselijke geschiedenis voor heel grote delen bestaat uit ongelofelijk gruwelijke daden.

Het einde trouwens, dat zal je wellicht van je sokken blazen. Wow.

Een maand geleden werd ik een beetje meegezogen in de ‘Black lives matter’ beweging en dat zette me aan het denken. Mijn boekenkast moet duidelijk meer divers worden en ik wil me beter informeren. Ik hoop dat ik, door verschillende literatuur te delen, mijn steentje bij kan dragen om ook jou meer tools te geven om aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s