Weg van Portugal – Sophie Siersack

In deze periode verlangen we misschien allemaal wel wat meer naar reizen. Daarom leek het me geweldig om het verhaal van Sophie Siersack te lezen en weg te dromen bij het idee van een verhuis naar een warm, gezellig land.

Ik veronderstel dat we allemaal wel al ’n keertje gedroomd hebben van een grote ontsnapping uit dit drukke Belgische leventje. Om iets te gaan doen met de hobby’s waar je zo van houdt, iets waar je écht van kan genieten. Om dit te doen trekken Sophie en haar vriend Davy naar Portugal. Gepakt en gezakt verlieten ze Gent en besloten ze om een nieuw leven op te bouwen in het zonnige zuiden. De twee houden van surfen en dromen van hun eigen zelfvoorzienende boerderij.

Natuurlijk verloopt het bereiken van deze droom niet van vandaag op morgen, daarom brengen ze hun eerste tijd door in een hotel van vrienden. Al snel brengt de drukte en het delen van badkamers en andere plekken wat frustraties met zich mee, dus gaan ze al snel op zoek naar hun eigen stek. Ik vond het heerlijk om te lezen hoeveel hulp ze kregen van hun Portugese vrienden. Er werden gesprekken vertaald, vriendendiensten gedaan, heel fijn om te weten dat je er, al ben je in een vreemd land, niet alleen voor staat.

Dit verhaal is wel zo’n beetje het voorbeeld dat je leven altijd anders verloopt dan je gepland hebt. Doorheen het boek zien we hoe graag Sophie wilt leren leven ‘van dag tot dag’, mee met ‘de flow’ zoals dat hip dan heet. Al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Er komen heel wat obstakels op hun pad en hun boerderijtje blijkt meer werk nodig te hebben dan verwacht.

Dit boek was een heel interessante inkijk in hoe moeilijk het is om als immigrant ergens te gaan wonen. Ik vond het erg helder geschreven en ook vrij persoonlijk. Dat Siersack netjes kan schrijven (misschien wegens haar achtergrond als journaliste) is ook zeker en vast duidelijk. Wat ik misschien wat jammer vind is dat er maar één kant van de verhuis belicht werd, en dat is die van Sophie. Wellicht komt dat omdat ik niet zo regelmatig een non-fictie verhaal lees, maar ik miste wat inkijk in de gedachten van de mensen rondom haar, zoals haar vriend bijvoorbeeld.

❀ Lannoo ❀ Non-fictie ❀ 2020 ❀ 253 blz.❀ EAN 9789401467865 ❀

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s