zomerburen – Rianne Robben

Een LHBTIAP+ verhaal voor jongeren, én van Nederlandse bodem. Dat maakt me natuurlijk meer dan nieuwsgierig. Bij deze, hier is mijn kleine bijdrage om de wereld wat beter te maken, door deel te nemen aan deze prachtige blogtour.

We volgen Olivia tijdens haar zomervakantie bij haar oma en opa in Drenthe. Voor zover ik als Vlaamse kan afleiden is Drenthe een plattelandsprovincie in Nederland, met een heerlijk sappig dialectje. Hoe Olivia daar terechtgekomen is is dan weer een vrij droevig verhaal. Ze raakte samen met haar vriendje in een overval betrokken, waarna hij naar Australië trekt om te ontsnappen aan het leven in Nederland. Dit zet Olivia’s wereld nu op zijn kop, want de weinige zekerheden die ze nog had, als 18 jarige onderweg naar de hogeschool, verdwijnen plots mee met haar vriend naar het verre Down Under.

Dus, Drenthe… Olivia komt er meteen terug in contact met Ilse, het buurmeisje van haar oma en opa. Gelukkig kan ze op Ilse rekenen om haar wat afleiding te bieden, want deze vrolijke spring-int-veld neemt Olivia meteen mee op pad. Dankzij Ilse leert Olivia heel wat bij over de LHBTIAP+ gemeenschap en daarbij ook over zichzelf.

Als je ’t mij vraagt, een heerlijk recept voor leuke YA contemporary! Naast een prima plot zit het boek ook tjokvol met termen en informatie om de community, problemen en vooroordelen rond LHBTIAP+ beter te kunnen begrijpen. Zo had ze het onder andere over de voor mij onbekende term ‘Gatekeeping’. De mix van zowel de zoektocht naar haar identiteit en haar proberen uitzoeken welke kant ze op wilt gaan met haar studies waren ook heel erg fijn. Het boek was niet enkel gefocust op één onderwerp, maar haalt heel wat meer gevoelige thema’s aan. Klopt ook, want LHBTIAP+ personen hebben ook gewone tienerproblemen en vragen. Hun seksualiteit is niet gelijk aan hun identiteit, denk ik dan.

In een kritische noot had ik ergens wel gehoopt dat ik meer te weten zou komen over Olivia’s persoonlijkheid en die van haar (ex)vriendje. Ik had het gevoel dat ik daar vrij lang op moest wachten. Alles rondom haar was zo interessant en boeiend dat ik af en toe dacht, ohja Olivia, die is er ook nog. Nuja, dat is slechts een klein puntje, dat niet echt opweegt tegen de heerlijke personages en het fantastische Drenthe!

❀ L&M Blossom Books ❀ YA Contemp ❀ 2020 ❀ 240 blz.❀ EAN 9789463492027 ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s