Waarom poëzie een goed idee is voor kinderen

Een stukje van de regenboog is een verzameld werk van dichters zoals Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen. De op zijn minst gesteld bijzondere illustraties van Sassafras De Bruyn geven een unieke sfeer aan de magie van de kinderpoëzie.

Ik schreef wel al eens eerder over het nut van lezen en voorlezen met kinderen, maar vandaag zet ik daarbij toch graag eens het bijzondere concept ‘poëzie’ in de kijker.

Wat poëzie dan precies is, daarvoor gaan we snel even ten rade op het internet! Een verzamelterm voor teksten die omgezet worden in verzen en gedichten. Een héél vaag en moeilijk af te bakenen begrip dus, dat voor iedereen wel wat anders kan betekenen. Wat alle vage internetdefenities alvast wel gemeen hebben is dat ze spreken over een taalkunst is die gebruik maakt van bijzondere klanken, vormen en beeldspraak. Dit wilt dus eigenlijk zeggen dat poëzie veel verder rijkt dan taal alleen. Het gaat ook over intonatie, gevoel en ritme. Laten die twee dingen nét zijn wat een kind al begrijpt alvorens het weet wat we zeggen.

Begin daarom alvast lekker vroeg met het voorlezen van poëzie. Op die manier laat je kindjes kennismaken met de verschillende facetten die je stem met zich meebrengt. Al snel pikken ze klanken en intonaties op die hen in hun verdere taalontwikkeling zullen helpen. Uit een artikel van de Britse krant ‘The Telegraph’ blijkt dat kinderen in op vroege leeftijd in contact brengen met rijmwoorden (en ook muziek) een nefaste rol speelt bij het voorkomen van taalproblemen zoals dyslexie. Heeft je kind een goed gevoel voor ritme, dan zal hij of zij het lezen waarschijnlijk sneller oppikken.

Een heerlijk boek dat niet alleen fijn is voor kinderen maar ook volwassenen lekker laat giechelen. Pientere beeldspraak ten top in dit werk.

Geef daarom deze compacte beeldende verhaaltjes toch maar eens een kans, het kost je namelijk maar 5 minuutjes per dag om samen een momentje te hebben en tegelijkertijd de fantasie van je kind te stimuleren. Het zal je gaan verbazen hoe heerlijk de reacties soms zijn wanneer je je kind door middel van enkele rijmwoorden het gedicht lekker kan laten aanvullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s