Het negende huis – Leigh Bardugo

Leigh Bardugo’s eerste poging in het schrijven van een boek buiten het Young Adult Genre, spannend! Met heel hoge verwachtingen opende ik dit boek met geweldige cover en heerlijke sprayed edges.

Het negende huis vertelt het verhaal van Galaxy Stern, of in het kort Alex. Een Amerikaanse die studeert aan de Amerikaanse universiteit van Yale. Een plek waar machtige personen proberen om invloed uit te oefenen over de wereld. Koste wat het kost, want ook geld is geen probleem in deze kringen. Doorheen verschillende tijdsperiodes volgen we het leven van Alex. We zien wanneer ze er start tijdens de winter en de mysterieuze Darlington ontmoet. Via hem leert ze alles over de geheime genootschappen van Yale, en de magische rituelen die ze uitvoeren. Op die manier raakt Alex betrokken en wordt er besloten om haar te recruiteren voor Lethe, Het 9e huis, dat er tevens ook voor instaat om de andere genootschappen in het gareel te houden. Onder het toeziend oog van Darlington doet ze wat hij haar zegt. Natuurlijk niet zomaar… Alex heeft een gave die velen zouden willen, maar waar ze al haar hele leven van wegloopt. Alleen zij kan de geesten zien die Lethe zo hard nodig heeft.

We volgen ook Alex enkele maanden later, wanneer ze buigt onder het gewicht van haar verantwoordelijkheden. De vermiste personen, de geesten die steeds meer aandacht aan haar schenken, de paranoïa die ze krijgt bij het denken aan de recente moord van een studente. Heeft het genootschap er iets mee te maken? Ze wilt niets liever dan dit geheim ontrafelen, al wilt dat zeggen dat ze de confrontatie moet aangaan met de geesten die ze eigenlijk beter met rust zou laten.

Naast een bijzonder plot zit dit boek ook vol interessante thema’s. Wat de macht en positie van rijkere klassen allemaal teweeg kan brengen, en welke privileges en vormen van misbruik daarbij komen kijken. Vanaf de eerste pagina’s raakte ik geïntrigeerd door het concept van de sekten en de duistere rites. De oude school vormde daarbij ook een sfeerscheppende omgeving. Helemaal mijn ding, yes!

Op het internet circuleren veel posts met ‘trigger warnings’ rond dit boek. Er vinden heel wat bijzonder duistere, traumatische scenes plaats die niet altijd even vlot weglezen.Traumaverwerking, post traumatische stress, drugsmisbruik komen allemaal naar voor. Wat de macht en positie van rijkere klassen allemaal teweeg kan brengen, en welke privileges en vormen van misbruik daarbij komen kijken. Vanaf de eerste pagina’s raakte ik geïntrigeerd door het concept van de sekten en de duistere rites. De oude school vormde daarbij ook een sfeerscheppende omgeving. Helemaal mijn ding, yes! Maar als dit zo’n succesrecept is om aan mijn lees ‘perks’ te voldoen, waarom had ik het dan soms moeilijk om door dit boek heen te komen? Misschien ging het naar mijn mening soms wat te traag vooruit. Na enige tijd gingen de gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving en de sfeer me een beetje vervelen. Dan moest ik het boek even laten liggen om op een ander moment terug op te nemen. Ik had een zeer plotgedreven boek verwacht aan de hand van de beschrijvingen, maar dat was niet echt zo. De moeilijke thema’s waren naar mijn mening niet echt goed verweven in de gebeurtenissen van het verhaal.

Misschien toch even samenvatten, want dit is een hele boterham. Prima plot-idee, prima onderdelen, misschien wat te weinig samenhang voor mij. Toch nét meeslepend genoeg om me tot het einde te brengen. Een prima whodunit met een magische twist, en ik ben alvast benieuwd naar deel 2.

Heb jij ‘m al gelezen? Vertel me gerust wat je ervan vond in de comments.

❀ Boekerij ❀ Dark Fantasy ❀ 2020 ❀ 492 blz. ❀ EAN 9789022590652 ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s