De betere audioboeken gids – wat zijn mijn favorieten?

Audioboeken, sommigen vinden het valsspelen, ik vind het een heerlijke manier om meer te kunnen lezen. Audioboeken trekken het aantal ‘gelezen’ pagina’s per jaar voor mij heel wat op. Ik beluister ze namelijk tijdens het autorijden, wandelen, poetsen, koken, of gewoon wanneer ik niet voldoende concentratie meer heb om een fysiek boek te lezen. Je kan misschien denken dat audioboeken niets voor jou zijn, dan komt dat vast omdat je nog nooit hét perfecte verhaal voor jou geluisterd hebt! Daarom besloot ik om mijn favorieten te bundelen in dit lijstje. Voor iedereen wat wils. Audioboeken kan je vinden op apps zoals Storytel, Audible, of soms zelfs bij de bib.

Nevermoor – Jessica Townsend (voorgelezen door Peggy Vrijens)
De Nevermoor trilogie staat volledig online. Heerlijk ontspannende middle grade magie voor tijdens het wandelen. Peggy Vrijens vertelt het met zo’n inleving en schuwt ook niet om af en toe de versjes en liedjes te zingen. Ik kreeg werkelijk kippenvel bij de engere momenten uit het verhaal. Knap, knap, knap!

Mythos – Stephen Fry (voorgelezen door Stephen Fry)
Ik denk niet dat het nog een verrassing is als ik zeg dat mijn favoriete audioboeken-voorlezer ooit Stephen Fry is. De heerlijke stem en het Britse accent maken mij meteen vrolijk. Naast het voorlezen van zijn eigen boeken (inclusief kleine chuckles wanneer hij zijn mopjes vertelt) is hij nog eens een kei in het voorlezen van jeugd- en kinderboeken zoals de Harry Potter reeks en vele Paddington verhalen.

A boy called Christmas – Matt Haig (voorgelezen door Stephen Fry)
De perfecte kerst/winter read. Ok, over Stephen Fry hebben we het nu wel al gehad, maar ook het verhaal moet in dit geval niet onderdoen. Het is een feelgood, hartverwarmend, magisch verhaal dat je met zijn poëtische zinnen meevoert naar een wereld van elfen en rendieren. Precies wat we nodig hebben in donkere tijden.

Veel liefs – Beth O’Leary (voorgelezen door Lottie Hellingman en Job Römer)
Een audioboek kan best interactief zijn, dat bewijzen deze twee voorlezers al meteen. Veel liefs is een boek dat geschreven is uit twee perspectieven, dat van een serieuze jongeman met een no-nonsense mentaliteit, maar ook dat van een enthousiaste vrouw met een passie voor alles wat gezellig en kleurrijk is! Een heerlijk contrast dat de vertellers om een entertainende manier proberen over te brengen! Yes, feelgood ten top!

Becoming – Michelle Obama (voorgelezen door Michelle Obama)
Eentje waarbij de meerwaarde van het voorlezen van het boek door de auteur zelf al snel duidelijk wordt. Niks zo motiverend als horen hoe Michelle Obama haar eigen leven in handen nam. We komen meer te weten over haar jeugd en hoe ze haar leven vorm heeft gegeven. Als leuke extra zingt ze ook af en toe een liedje uit haar jeugd!

Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert (voorgelezen door Bart Moeyaert)
De stem van Bart Moeyaert is een verademing in de audioboekenwereld. Tussen de Nederlandse voorlezers is de zachte stem van Moeyaert voor mij als Vlaming toch echt een soort thuiskomen. Hij legt zoveel gevoel in zijn voorlezen waardoor de boodschap van dit bijzondere kinderboek toch wel heel wat duidelijker werd voor mij. De sfeer die Moeyaert probeert te creëren in zijn verhaal kwam op deze manier heel wat beter tot zijn recht.

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman (voorgelezen door Rutger Bregman)
Een dikke non-fictie pil die mijn aandacht niet kon houden op papier was ideaal voor het luisteren tijdens wandelingen met de hond. Als ik fysieke boeken lees heb ik vaak nét voldoende spanning nodig om mijn concentratieboog te kunnen behouden. Bij non-fictie is dit vaak niet het geval. Een audioboek helpt me daarbij om dit soort boeken af te krijgen.

Congo – David Van Reybrouck (voorgelezen door Mathijs Deen)
Voor dit boek geldt zo’n beetje alles wat ik hierboven ook gezegd heb. Een dikke non-fictie pil met een onderwerp dat mij zeker interesseert, maar waarbij ik moeilijk ‘bij de les kan blijven’. Ik maakte hierbij gebruik fysiek lezen afwisselen met luisteren, of zelfs beide samen. Een boeiende ervaring!

Eén opmerking over 'De betere audioboeken gids – wat zijn mijn favorieten?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s