Smile – Raina Telgemeier

Een graphic novel die een Nederlandse vertaling krijgt, dat moet een prima boek zijn. Dat is wat ik dacht toen ik Smile in handen kreeg. En dat klopt ook wel…

Raina heeft heel wat pech, na het nieuws dat ze moest gaan beugelen wegens een dramatische ‘overbeet’, viel ze keihard op haar gezicht en raakte ze hierbij wat tanden kwijt. Hoewel, niet echt kwijt, want ze hebben een poging gedaan om die terug in haar mond te bevestigen… Maar dat ging helaas helemaal mis, met als gevolg dat Raina een onzekere puber wordt. Ze weet even niet meer wat ze moet doen met haar leven en waar haar zelfwaarde precies ligt. We volgen haar doorheen vier jaar van pijnlijke, ongemakkelijke procedures om haar stralende glimlach terug te vinden, en daarnaast ook haar zelfwaarde als jongedame, al blijkt dat weinig met haar gebit te maken te hebben, maar met de mensen die zich rondom haar bevinden. Zo blijkt dat de tanden-catastrofe haar eigenlijk een wijze les heeft geleerd, en dat is dat échte vrienden je niet belachelijk maken.

Dit boek draagt echt een zeer knap verhaal met zich mee, wat het banale verhaal lijkt van een auteur die een verhaal verteld over haar tandproblemen blijkt een diepere laag te hebben. Ik was al best fan van Raina Telgemeier na het lezen van haar boeken Drama en Ghosts, maar dit boek past zeker mooi in haar repertoire. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben ik de vertaling. Ze is bijzonder Nederlands-Nederlands, als in, niet altijd even aangenaam voor een Belg om te lezen. Ook staan er hier en daar enkele spellingsfouten in, wat ik in een boek met relatief weinig tekst wel wat bizar vind. Al met al is het dus een prima graphic novel, maar ga maar voor de originele, engelstalige, versie.

❀ Condor ❀ Graphic novel ❀ 2020 ❀ 224 blz. ❀ EAN 9789493189171 ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s