De canon van de Nederlandstalige literatuur


Wat was ik blij dat ik de canon van de Nederlandstalige literatuur in mijn brievenbus kreeg enige tijd geleden. Een must-have voor elke literatuur-freak (haha, mag ik mezelf zo noemen?) om op de bijzettafel te laten slingeren!

De canon maakt duidelijk welke teksten door het literaire veld in Vlaanderen als essentiële Nederlandstalige literatuur worden beschouwd. Het is eigenlijk een instrument voor lezers en kunnen zeker en vast ook een plekje vinden in bijvoorbeeld het onderwijs en uitgeverijen.

Het boek is opgesteld als een tijdlijn van ons literaire verleden. Het geeft je inzicht in welke auteurs een pad gebaand hebben voor de auteurs die de dag van vandaag hun boeken uitbrengen. Het deed me er trouwens ook aan denken dat ik echt enkele must-reads nog op de planning heb staan, namelijk;
• Het dwaallicht – Willem Elsschot
• De Avonden – Gerard Reve
-•Turks fruit – Jan Wolkers

Zoals het op de website prachtig beschreven staat:

Deze selectie van literaire werken is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur. Dit is geen stenen tafel voor de eeuwigheid, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden.

/ Vrijdag / Canon / 2020 / 287 blz. / EAN9789460019159 /

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s