Mijn leven als mens – Joke van Leeuwen

In het rijtje dunne boekjes die ik las om uit mijn reading-slump te komen was dit wellicht mijn favoriet.

In een poging om mijn ritjes naar het werk en in de file minder als tijdverspilling te zien, besloot ik om dit audioboek te gaan luisteren onderweg. En dat bleek een goed en zelfs ontspannend idee te zijn.

Het boek opent met deze zin:

“Gisteren ben ik doodgegaan, onverwacht en banaal, met mijn hoofd op een harde tegelvloer die een optische illusie vormt van kubussen.”

waarna we meteen terugkijken naar de geboorte van ons hoofdpersonage, Dinka, en te zien waar haar leven heen zal gaan.

Er zaten een aantal aangrijpende onderwerpen vervat in het kleine boekje. Zo zien we dat één van de rode draden doorheen Dinka’s leven haar doodgeboren tweelingzusje blijkt te zijn, die ze tevens in het hiernamaals ontmoet. Haar afwezigheid drukte een stempel op het leven van Dinka en dat van haar ouders, die elk op een andere manier de dood een plek proberen te geven. In haar verdriet vindt ze Mier, een vriendin die zelf ook niet heel erg goed weet hoe ze met liefde moet omgaan.

Om een of andere reden was ik er me zeer bewust van dat ik een boek van Joke van Leeuwen aan het lezen was. Haar schrijfstijl kan je er zo uitplukken. Ze is er in geslaagd om een onderwerp dat me op het eerste zicht niet echt aansprak vanwege de zwaarte, op een luchtige manier aan te brengen.

Querido | 2021 | 196 pagina’s
ISBN: 9789021426433

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s