Guatemala, 1954. Een militaire coup onder leiding van Carlos Castillo Armas, gesteund door de Amerikaanse overheid en de CIA, werpt de regering van Jacobo Árbenz omver. De aanleiding voor deze gewelddadige actie is een leugen die voor waar wordt aangenomen: Eisenhowers regering beschuldigt Árbenz van het promoten van sovjetcommunisme in Zuid-Amerika. De gevolgen hiervan zullen het lot van het hele continent radicaal veranderen. Dat zijn de korte historische feiten, maar die exploreert Mario Vargas Llosa in zijn geniale roman verder.
Guatemala bevindt zich in de ban van een linkse democratie. President Jacobo kijkt naar de USA met grote ogen. Zijn plan is om het armoedige land in moderne tijden te brengen. Hoe hij dit wou doen? Kleine stukjes land geven aan landbouwers, zodat zij een beter leven zouden kunnen leiden. Een strak plan, zou je denken. Hoewel, net op datzelfde moment heerst in Amerika een soort communistische angst. Waar de zogenaamde United Fruit Company (de grootste invoerder van fruit, een Amerikaans bedrijf dat zich bevindt in Zuid Amerika) maar al te graag gebruik van maakt. En zo gaat het balletje aan het rollen…
Bittere tijden is een bijzonder interessant en entertainend boek, over het tragische verleden van Guatemala en de rest van Zuid Amerika en hoe ver mensen gaan voor geld. De mix van historiek en fictie hield me in de ban tot het de laatste pagina.
Meulenhoff | 2020 | 352 blz.
ISBN: 9789029094078