Aline Sax goes dystopian, zoiets? We ontmoeten Lizzy, die wakker wordt in een onbekende ruimte, die later een verlaten luchthaven blijkt te zijn, met hoofdpijn maar zonder herinneringen. Laat dat net zijn waar het boek om draait, de zoektocht naar herinneringen van wie Lizzy was.
Wat een fijn idee, een boek over herinneringen, geschreven die de auteur die bij mij evenveel herinneringen opwekt. Enige tijd geleden, in de middelbare school, wakkerde Aline Sax bij zelf een beetje de schrijf-microbe aan. Toen we een boekvoorstelling konden bijwonen van ‘wij twee jongens’ raakte ik helemaal verkocht. We moesten zelf een kortverhaal schrijven voor een of andere opendeurdag, en mijn verhaal bleek aan te slaan. Een geweldige, levendige herinnering werden die weken voor mij. Anyway, terug naar het verhaal,
We belanden in een post-apocalyptische mini-beschaving die is ontstaan na een natuurramp die zowat het merendeel van de aarde verwoest heeft. Bij zo’n soort beschavingetjes weet mening Walking-dead kijker natuurlijk dat die bestaat uit heel wat verschillende rollen, regels en werkgroepen. Niemand bezit nog iets en alles is van de groep. Ons hoofdpersonage stelt zich daar dan ook heel wat vragen over…
Iets verder in het boek gaat Lizzy verder op zoek naar herinneringen, kan ze alle puzzelstukjes samen leggen en lijkt ze het verleden te kunnen ontrafelen.
Aline Sax heeft een fijne schrijfstijl, al hou ik voorlopig toch net wat meer van haar historische fictie. De spanningsopbouw deed me wel een beetje vergeten dat Lizzy een beetje naïf is en wel af en toe the easy way out lijkt te krijgen. Dat maakt het einde misschien een beetje ‘meh’. Desondanks de toffe sci-fi insteek kon het me toch niet volledig bekoren. Misschien kan ik me daarbij ook de vraag stellen of dat wel de bedoeling was? Heeft Sax eigenlijk een dystopie geschreven of ging het eerder over het thema herinneringen? Zat het thema gewoon verpakt in een plot dat eigenlijk slechts bijzaak is? Alvast is dat wel geslaagd, al mocht de verpakking wel wat grondiger uitgewerkt worden ofzo. Maar laat ik stellen dat dit boek de perfecte ingang biedt voor jonge lezers om aan de slag te gaan met dystopie, fantasy en science fiction! Een hartelijke verwelkoming in het genre.