Woeker – Kenneth Oppel

Voor iemand die een hele reeks planten in de woonkamer heeft staan gingen mijn haren een beetje rechtstaan bij het lezen van deze synopsis. Planten die opdoemen om de mensheid uit te roeien? Razendsnelle onverwoestbare stengels die de aarde overwoekeren? Yikes!

Na wat opzoekingswerk blijkt dit boek perfect aan te sluiten bij een fenomeen dat ‘eco-horror’ wordt genoemd. Hierbij gingen mijn gedachten meteen naar boeken zoals Dor van de shustermans, waarbij klimaatverandering en het overnemen van de natuur ook centraal stond.

De kaft gaf alvast spannende vibes weer, met de onheilspellende kleuren en het starende, gevangen oog. Het is ook best een dikke klepper voor een ‘middlegrade’ boek te zijn, want dat veronderstel ik wel, gezien het toch nét niet YA is voor mij.

Het plot is best cool, planten nemen de wereld over, drie tieners blijken immuun te zijn. Wat deze tieners bijzonder maakt kan je ontdekken doorheen het verhaal, maar dat het tiener-lauranne zou aangesproken hebben kan ik je alvast wel verklappen. De tieners hebben elk iets wat hen onzeker maakt, maar wat misschien wel hun sterkte kan worden. Iets met vriendschap die altijd overwint en er sterker uitkomen ondanks de moeilijke situaties!

Verder is het concept best wel eng, want zoals de titel weergeeft woekeren de planten overal waar ze kunnen, elk veld elke waterloop, ieder lichaam,… De beschrijvingen zijn met tijden best visueel. Daarnaast was het botanische aspect wel zeer boeiend om wat over bij te leren. De schrijver heeft duidelijk voldoende research gedaan om zijn plant-griezels wat bij te schaven. Spannend, entertainend, ideaal voor kinderen (en volwassenen haha) die van zijn van kippenvel en de griezelbus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s