Een plek waar eenzaamheid niet bestaat – Frauke Heyde

Ik leerde het werk van Frauke Heyde kennen door haar poëzieboek ‘Liefde na liefde’. Ik was toen erg onder de indruk met het gevoel dat Frauke in haar teksten kon leggen, de woordkeuze was telkens zo raak, dat ik me in elk werkje wel kon herkennen. Eind vorig jaar mocht ik de boekvoorstelling van haar nieuwste parel, een plek waar eenzaamheid niet bestaat, bijwonen. Een erg warm evenement met niet alleen de lekkerste cakejes, maar ook de meest enthousiaste auteur ooit! En dat Frauke gelooft dat dit niet haar laatste boek zal zijn, dat kan ik alleen maar mee hopen!

De setting van Black Valley, een dorp dat gebouwd lijkt rondom een groot oud pretpark, is geschikt voor drama en intrige. Een klein dorp waar iedereen elkaar kent, maar niet elkaars geheimen. Tussen woensdagavond en donderdagavond komen geheimen aan het licht en wordt het dorp in lichterlaaie gezet.

Het dorpje is met zo veel detail beschreven dat het bijna tot leven lijkt te komen. Ik hoor, ruik, voel Black Valley tijdens het lezen. De sfeer die er heerst is niet te vergelijken met eender welk ander verhaal. Al snel blijkt dat de verschillende personages elkaar goed kennen, al weten ze niet precies wat er schuilgaat in ieders gedachten. Elk personage lijkt op zoek naar een manier om aan zijn eenzaamheid te ontkomen, elk vanuit hun eigen context, achtergrond en persoonlijkheid. Toch worden ze in het verhaal van Frauke verbonden door één enkele gebeurtenis. Het is knap hoe er vormgegeven wordt aan het effect van deze situatie op al de verschillende figuren uit het dorp en hun onderlinge relaties.

Voor mij focust het boek voornamelijk op karakterontwikkelingen en daar hou ik erg van. Het lijkt misschien een logisch iets, maar personages ook echt ‘menselijk’ maken is niet zo evident. Die personages maken keuzes, logische maar ook onlogische. Een inzicht in waarom de mens doet wat hij doet is hiervoor belangrijk. Het is een soort empathie die je van je lezers verwacht, om te begrijpen waarom jij je personages bepaalde wegen laat inslaan. Gevoelsmensen onder elkaar, ik heb hier enorm van genoten! Bij de start heb je niet echt een idee waar het verhaal precies ‘heen zal gaan’ maar eenmaal het drama zich verder ontwikkelt wil je weten wat er zal gebeuren op het einde. Het spelen met perspectieven, gevoelens, waarom doen mensen wat ze doen, maakt dit boek zo bijzonder.

❀ Lannoo ❀ Lit. Roman ❀ 2019 ❀ 256 blz. ❀ ISBN9789401457668

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s