Arthur Japin – De man van je leven

man van je leven.png

Ik kreeg dit boek door de moeder in mijn handen geduwd, waarna ik het zoals dat een goede dochter betaamd dus ook las. Je mag wel zeggen dat ik zo enthousiast was dat ik hem ook gewoon brutaal gestolen heb om in mijn eigen boekenkast te integreren.

Het boek gaat over Tilly, een vrouw die terminaal ziek is. Ze krijgt daarom het gevoel dat ze eerst haar leven nog even op orde moet stellen, alvorens ze alles achterlaat. Nadat ze haar keukenkastjes had uitgemest besloot ze dat ze nog een aantal dingen te regelen had, zoals bijvoorbeeld een geschikte vrouw zoeken voor haar man, Marius. Ze schrijft zich daarom, zonder dat Marius dat weet, onder zijn naam in op een datingsite en ontmoet daar Iris. Deze gaat vervolgens op bezoek bij haar droomman, die haar uitnodigde in een vakantiehuisje. Al snel ziet ze dat ze niet alleen gezellig samen zal zijn met enkel Marius, maar ook met zijn echtgenote. Deze bizarre situatie zorgt voor heel wat vreemde verwikkelingen en misverstanden.

Het boek is (en dat heb ik een beetje van horen zeggen aangezien ik enkel nog ‘Een schitterend gebrek’ gelezen heb) eigenlijk helemaal anders dan de meeste boeken die door Japin geschreven heeft. In plaats van de dramatische schrijfstijl waarvoor hij gekend is, schreef hij deze keer een echt humoristisch verhaal, boordevol hilarische momenten en gevuld met complete chaos. Het is eigenlijk een echte klucht, maar dan eentje waar FC De Kampioenen wel wat van zou kunnen leren als we het hebben over misverstanden en plottwisten.

Het boek wordt verteld vanuit een ‘alwetend’ perspectief. Deze geeft af en toe wat hilarisch diepzinnige opmerkingen doorheen het verhaal, en zorgt voor slagzinnen die ik best wel ‘quote’-waardig vind.

Ik las ook onlangs dat een Amsterdamse theatergroep het boek als een theaterstuk heeft opgevoerd, en dat zag ik ook meteen als een logische stap. De chaos lijkt me beter te volgen, en gezien het vertelstandpunt denk ik dat zaken zoals lichaamstaal en mimiek veel aan het verhaal zou kunnen toevoegen en verduidelijken.

Om het dus kort samen te vatten: Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s