Liefde is voor losers – Wibke Brueggemann

Yes! Een boek over een 15 jarig LGBTQ personage! Geweldig. Eindelijk. ja!

Phoebe’s moeder werkt bij Artsen Zonder Grenzen, wat betekent dat ze zich regelmatig aan de andere kant van de wereld bevindt. Daarom moet ze Phoebe af en toe logeren bij haar tante Kate. Een jolige dame die een kringloopwinkel uitbaat.

Phoebe heeft duidelijk een grote muur rond haar heen gebouwd omdat ze denkt dat haar moeder haar niet bijzonder leuk vindt. Vriendschappen en relaties lijken haar een hele opgave. Wanneer haar beste vriendin Polly een vriendje krijgt en daar heel wat tijd mee doorbrengt voelt Phoebe zich in de steek gelaten. Om haar tijd een beetje te vullen (en om geld te verdienen om door haar veroorzaakte kosten aan de ‘designerkat’ van Kate terug te betalen) besluit ze om in de kringloopwinkel te gaan werken. Daar ontmoet ze heel wat mensen, waaronder Emma, die bij Phoebe toch heel wat bijzondere gevoelens teweeg brengt.

Dit boek was werkelijk een genot om te lezen. De roze cover is ietwat schreeuwerig (de Engelse versie geeft naar mijn mening toch nét wat meer de sfeer van het verhaal weer), maar de binnenkant is een heerlijke, sarcastische parel. Het boek is geschreven in dagboekvorm, wat me heel wat heerlijke Puberversie-Bridget-Jones vibes gaf! Dit format zorgt ervoor dat je al snel een diep inzicht krijgt in de denkwereld van het hoofdpersonage. Al snel raak je aan de heerlijk sarcastische, kwetsbare, impulsieve Phoebe gehecht. De persoonlijkheid van het meisje is echt aandoenlijk en ik denk dat iedere puber zich wel kan verplaatsen in de alledaagse problemen waar ze tegenaan stoot. Phoebe is niet altijd een persoon die je aardig zou vinden, ze maakt veel fouten en haar verdedigingsmechanische bestaat voornamelijk uit mensen afsnauwen of een cynische opmerking geven. Onder andere die tekortkomingen maken haar zeer karakter zeer geloofwaardig. Doorheen het verhaal maakt Phoebe een subtiele maar toch duidelijk merkbare groei door op verschillende vlakken. Haar ik-geef-geen-ene-ffff-masker valt beetje per beetje af. Voeg hierbij een cute romance tussen een grumpy meisje dat alleen zwarte kleren heeft en een lieve, enthousiaste, kleurrijke spring-int-veld en HOP! De perfecte combinatie om jeugd aan het lezen te zetten!

Naast Phoebe zijn ook de andere personages heel aangenaam. Tante Kate en de hele kringloopwinkel-entourage is heerlijk gezellig en hilarisch. Ook Alex, een jongen met downsyndroom, behoort tot die groep. Ik vond het heel fijn om te lezen dat Phoebe doormiddel van wat opzoekingswerk op internet al heel wat meer begreep over zijn beperking en daar ook mee aan de slag ging. Een prima voorbeeld voor andere jongeren!

❀ Gottmer ❀ YA Contemporary ❀ 2020 ❀ 336 blz.❀ EAN 9789025772376 ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s